Prebiotyki dla psów

Zapytaj eksperta: Jaka rolę w diecie psa odgrywają prebiotyki?

Zadaniem żywności jest dostarczenie wystarczającej ilości składników odżywczych, aby zaspokoić wszystkie potrzeby metaboliczne organizmu. W tym względzie badania przyniosły nową koncepcję żywności, zaliczaną do żywności funkcjonalnej, czyli takiej która zawiera składniki wpływających na fizjologię organizmu w sposób ukierunkowany w celu promowania korzystnych skutków zdrowotnych. Wśród żywności funkcjonalnej obecnie najczęściej badaną i dyskutowaną kategorią jest żywność funkcjonalna zawierająca prebiotyki.

Co to jest prebiotyk? – definicja

Obecna definicja terminu „prebiotyk” według Międzynarodowego Panelu Naukowego Stowarzyszenia ds. Probiotyków i Prebiotyków to „substrat, który jest selektywnie wykorzystywany przez mikroorganizmy gospodarza, zapewniając korzyść zdrowotną” [Gibson i inni, 2017]. Już w XX wieku potwierdzono naukowy był fakt, że węglowodany stymulują wzrost pożytecznych bakterii  zasiedlających jelita. Lata późniejsze pozwoliły na bardziej szczegółowe i selektywne wskazanie, które konkretne składniki pokarmowe wykazują najlepsze właściwości w stymulacji mikrobioty jelitowej [Moreno i inni, 2017].

Pierwszą definicję prebiotyków podał Roberfroid, który wskazał, że są to niestrawne składniki żywności, które w sposób selektywny korzystnie wpływają na zdrowie gospodarza poprzez stymulację wzrostu i/lub aktywności bakterii zasiedlających okrężnicę, co w konsekwencji prowadzi do poprawy stanu zdrowia gospodarza [Roberfroid, 1995]. Jeszcze wtedy większość oligosacharydów i polisacharydów uważano za prebiotyki. Jednak jak się później okazało, nie wszystkie węglowodany w diecie są prebiotykami. 

Dlatego, aby sklasyfikować składnik żywności jako prebiotyk musi spełniać on określone kryteria. Mianowicie, substancje o właściwościach prebiotycznych muszą wykazywać następujące cechy [Douglas i Sanders, 2008; Wang, 2009]:

  • selektywnie stymulować wzrost i aktywność wybranych szczepów bakterii mających korzystny wpływ na zdrowie,
  • obniżać pH treści jelitowej,
  • wykazywać korzystne dla człowieka działanie miejscowe w przewodzie pokarmowym,
  • być odporne na hydrolizę i działanie enzymów przewodu pokarmowego, zwłaszcza w żołądku, 
  • nie ulegać wchłanianiu w górnym odcinku przewodu pokarmowego,
  • stanowić selektywny substrat dla jednego lub określonej liczby pożytecznych gatunków mikroorganizmów w okrężnicy,
  • wykazywać szereg cech technologicznych, zwłaszcza powtarzalność i stabilność w procesie produkcji.

Rys. 1 Kryteria klasyfikacji składników żywności jako prebiotyków [Wang, 2008]

Rys. 1 Kryteria klasyfikacji składników żywności jako prebiotyków [Wang, 2008]

Czy prebiotyki, to błonnik pokarmowy?

Prebiotyki często funkcjonują jako błonnik pokarmowy, który nie podlega trawieniu w przewodzie pokarmowym, z tą różnicą że prebiotyki są fermentowane przez ściśle określone mikroorganizmy, zaś błonnik pokarmowy wykorzystywany jest przez większość grup mikroorganizmów bytujących w okrężnicy [Ouwehand i inni, 2005]. Stąd też prebiotyki mogą być błonnikiem, jednak błonnik niekoniecznie jest prebiotykiem. Do błonnika pokarmowego zalicza się wielocukry inne niż skrobia takie jak celuloza, hemiceluloza, pektyny, gumy, czy substancje otrzymywane z glonów morskich, jak również fruktooligosacharydy, galaktooligosacharydy, ksylooligosacharydy, izomaltooligosacharydy, laktulozę, oligosacharydy sojowe, skrobie oporne, inuliny oraz pektyny.

Oligosacharydy – kluczowa grupa związków o działaniu prebiotycznym

Oligosacharydy to sacharydy składające się z dwóch lub więcej połączonych ze sobą monomerów – cukrów prostych. Literatura przedmiotu wskazuje na dowody, że oligosacharydy są oporne na działanie  enzymów przewodu pokarmowego, dzięki czemu mogą być wykorzystywane tylko przez określone grupy mikroorganizmów, w tym Bifidobacterium i Lactobacillus sp. Efektem fermentacji oligosacharydów przez bakterie jelitowe jest powstanie kwasu mlekowego i krótkołańcuchowych kwasów tłuszczowych (masłowy, propionowy, octowy) [Nakakuki i inni, 2005; Śliżewska K. i Libudzisz Z., 2002]. Do najważniejszych rodzajów oligosacharydów o potwierdzonych w badaniach naukowych właściwościach zalicza się: fruktooligosacharydy (FOS), galaktooligosacharydy (GOS), izomaltooligosacharydy (IMO), ksylooligosacharydy (XOS), laktuloza oraz oligosacharydy sojowe (SBOS) [Annison i inni,  2003; O’Sullivan 1996, ]. 

Fruktooligosacharydy (FOS) są krótkołańcuchowymi fruktanami zbudowanymi z 2-10 reszt fruktofuranozowych. Naturalnym źródłem FOS są m.in. cebula, szparagi, pszenica, banany, ziemniaki oraz miód. Obecnie FOS są jednymi z najlepiej przebadanych prebiotyków ze względu na ich korzystny wpływ na organizm właściwości gospodarza i stabilność. Są stabilne w niskim pH i temperaturze do 140oC.  Ponadto charakteryzują się rozpuszczalnością na poziomie 80,0% w wodzie o temperaturze pokojowej  i są niskokaloryczne około 1,0–1,7 kcal/g, stąd też mogą być stosowane w postępowaniu dietetycznym. U psów hydroliza FOS zachodzi przy udziale bakterii z rodzaju Lactobacillus i Bifidobacterium, które w profilu enzymatycznym zawierają fruktan-beta-fruktozydazę. Produkty rozkładu FOS to krótkołańcuchowe kwasy tłuszczowe (SCFA) takie jak kwas octowy, propionowy i masłowy, które są natychmiast wchłaniane w jelicie cienkim i metabolizowane przez gospodarza.

Mannanooligosacharydy (MOS) uzyskuje się ze ściany komórkowej drożdży  Saccharomyces cerevisiae i są bardzo często wykorzystywane w żywieniu psów [Swansown i inni, 2002]. Ich ważna funkcja jest związana ze zdolnością eliminacji drobnoustrojów patogennych. MOS działa jako ligand dla fimbrii typu 1 u drobnoustrojów, co powoduje redukcję proliferacji bakterii chorobotwórczych. Badania wykazały, że MOS sprzyja redukcji liczby bakterii z gatunku Clostridium perfringens i Escherichia coli, które stanowią główną przyczynę biegunek pochodzenia bakteryjnego [Strickling i inni, 2000; Middelbos i inni, 2007]. Oprócz tego, MOS podobnie jak FOS moduluje proliferację bakterii z rodzaju  Lactobacillus sp.  i Bifidobacterium [Grieshop i inni, 2004,]. 

Galaktooligosacharydy (GOS) to polimery galaktozowe zawierające monomer galaktozy i glukozy. GOS mają właściwości stymulujące wzrost i namnażanie bakterii z rodzaju Lactobacillus sp. i Bifidobacterium. Bakterie wykorzystują GOS jako jedyne źródło węgla. Zainteresowanie GOS wynika z oporności tego związku na trawienie w przewodzie żołądkowo-jelitowym [Thongaram,  2017 ]. Beta-glukany podobnie jak mannanoligosacharydy występują w dużych stężeniach w ścianie komórkowej drożdży. Dane literaturowe wskazują na badania z udziałem psów, których dieta była wzbogacana beta-glukanem a badano wpływ tych związków na układ pokarmowy i immunologiczny zwierząt [Van den Abbeele i inni, 2020]. Według El Khoury i współautorów źródło beta-glukanów ma wpływ na charakterystykę fizyko-chemiczną tej grupy związków, co z kolei wpływa na ich właściwości funkcjonalne [Khoury i inni, 2012]. Rychlik i inni [2013] wykazali, że beta-glukany pochodzące z S. cerevisiae sprzyjały zmniejszeniu aktywności zapalnej choroby jelit, zmniejszenie i zwiększenie poziomu odpowiednio cytokiny prozapalnej IL-6 stężenia i przeciwzapalnej IL-10. Co więcej, inne badanie wykazało, że stężenie  10 g/ml beta-glukanów zwiększa produkcję związków prozapalnych w odpowiedzi na stymulację bakteryjną. Testy in vitro, wskazują, że u psów, których dieta była wzbogacona beta-glukanami doprowadziło to do stymulacji układu immunologicznego, czego konsekwencją było zwiększenie aktywności makrofagów jak i  promocja wzrostu TNF-, IL-6 i IL-1, czynników ściśle związanymi z odpornością organizmu  [Rychlik i inni, 2013].

Tab.1 Przykłady badań in vivo z udziałem psów i suplementacji prebiotykami.

Dietz i inni, 1997

PopulacjaSiedem dorosłych samców rasy Beagle
Szczegóły interwencjiZwierzęta w wieku 12-18 miesięcy
Zastosowano trzy diety: 
– dietę kontrolną (A) 
– FOS w stężeniu 5,0% i mieszanka wytłoków z buraka cukrowego (B) 
– FOS w stężeniu 10,0% i mieszanka wytłoków z buraka cukrowego (C)
Czas badania: 210 dni
Cel interwencjiOcenie poddano włączenia mieszanki FOS i błonnika z buraków cukrowych w różnym stężeniu na  strawność karmy i wartości podstawowych parametrów: glukoza w osoczu, insulina, azot alfa-aminowy, mocznik, cholesterol i trójglicerydy.
Wyniki interwencjiZastosowane diety przyczyniło się do obniżenia poziomu glukozy poposiłkowej (C), mocznika (B i C) oraz trójglicerydów (B i C). Pomiary przedposiłkowe wykazały obniżone stężenie mocznika (B i C), cholesterolu (C) i trójglicerydów (B i C). Stosowanie diety C przyczyniło się do zmniejszyła zwiększonej strawności białka.
WnioskiDługotrwałe spożywanie błonnika ulegającego fermentacji wiązało się z niewielkim zmniejszeniem strawności białka.

Howard i inni, 2000

PopulacjaDwadzieścia osiem dorosłych samic rasy beagle
Szczegóły interwencjiZastosowano cztery rodzaje diet: 
– 15 g wysłodków buraczanych (BP)
– 60 g FOS (FOS)
– 60 g mieszanki błonnikowej (FB) 
– 60 g celulozy (C)
Czas badania: 35 dni
Cel interwencjiOcena wpływu diety bogatej w różne źródła prebiotyków, różniących się podatnością na fermentację na parametry fizjologiczne psów, głównie wydalanie azotu i zmiany w populacji mikrobioty jelitowej.
Wyniki interwencjiWyniki badań wskazują, że spożycie karmy było zmniejszone w przypadku psów karmionych dietą FOS w porównaniu z psami karmionymi dietą C, podczas gdy spożycie diet FB i BP było pośrednie pomiędzy dietami FOS i C. Stężenie azotu w kale było zwiększone w przypadku diety FB. W przypadku diety FOS wykazano większą liczebność bakterii tlenowych w dystalnej części okrężnicy. Ponadto stosowanie mieszanki błonnikowej zredukowało liczbę potencjalnie chorobotwórczych bakterii z rodzaju Clostridium sp.
WnioskiWyniki sugerują, że badane źródła błonnika mają potencjał do wychwytywania i usuwania azotu z organizmu.

Willard i inni, 2000

PopulacjaZdrowe, starsze psy rasy Beagle
Szczegóły interwencjiWiek: 7 i 8 lat
Grupa A – dieta z dodatkiem 1,0% FOS
Grupa B – dieta kontrolna
Czas badania: 32 dni
Cel interwencjiOcena wpływu dodatku FOS na bioróżnorodność drobnoustrojów obecnych w okrężnicy.
Wyniki interwencjiW przypadku grupy, której dieta była wzbogacana FOS wykazano wyższą koncentrację bakterii z rodziny Bacteroidetes spp. w kale. Suplementacja FOS nie miała znaczącego wpływu na liczebność bakterii Escherichia coli w kale.
WnioskiSuplementacja diety FOS ma wpływ na zmiany liczebności drobnoustrojów wchodzących w skład mikrobioty psów.

Wilson i inni, 2023

Szczegóły interwencjiWiek: 6,7 2,1 lat. 
Psy karmiono dietą kontrolną przez 4 tygodnie, a następnie losowo przydzielono je do grupy kontrolnej lub grupy, której podawano produkt fermentacji drożdży Saccharomyces cerevisiae (SCFP) jako uzupełnienie diety. 
Czas badania: 11 tygodni
Cel interwencjiOcena wpływu SCFP na charakterystykę kału i biomarkery stresu oksydacyjnego w surowicy.
Wyniki interwencjiBadania wykazały zwiększone stężenie dialdehydu malonowego w surowicy i tendencję do zmiany stężenia 8-izoprostanu w surowicy psów karmionych SCFP, ale obniżenie tego parametru u psów z grupy kontrolnej. kontrolnych po transporcie. Procent suchej masy kału, który to wskaźnik ulega zmianie w czasie stresu związanym z transportem  był zmniejszony u psów  skarmianych dietą kontrolną i  stabilny u psów karmionych SCFP. Ekspresja mRNA cyklooksygenazy-2 i dialdehydu malonowego we krwi była podwyższona u psów skarmianych dietą  kontrolną  i  stabilna lub zmniejszona u psów karmionych SCFP.
WnioskiDodatek produktu fermentacji w postaci biomasy drożdży Saccharomyces cerevisiae stanowiący uzupełnienie diety dorosłych psów regulował skutki stresu związanego z transportem i obniżał ekspresję genów związanych z aktywacją wrodzonej odporności.

Rentas i inni, 2020

PopulacjaRasy psów to seter irlandzki, beagle, labrador, whippet, buldog francuski i cocker spaniel
Szczegóły interwencjiZastosowano cztery kuracje:
– dieta kontrolna (CO), 
– 1,0% GOS (zawierającą minimum 0,38% GOS), 
– 0,5% prebiotyku mieszanka (B1) 
– i 1,0% tej mieszanki prebiotycznej (B2). 
Czas  badania: 30 dni. 
Mieszanka składała się z 120 g/kg FOS, 60 g/kg MOS, 72 g/kg GOS, organicznego cynku i 150 g/kg 1,3 beta-glukanów.
Cel interwencjiOcena wpływu preparatu prebiotycznego zastosowanego w różnych stężeniach na strawność składników odżywczych i wskaźniki związane z układem immunologicznym.
Wyniki interwencjiSuplementacja prebiotykami nie miała wpływu na współczynnik strawności, produkcję stolca, konsystencję i pH kału, zawartość amoniaku i kwasu mlekowego, jak i krótkołańcuchowych kwasów tłuszczowych. Dieta bogata w GOS pozwoliła na obniżenie stężenia kwasu izowalerianowego w kale. Dieta bogata w GOS i B2 przyczyniła się do zwiększenia odporność na zakażenia bakteriami z gatunku Staphylococcus aureus, a stosowanie mieszanki prebiotycznej pozwoliło na uzyskanie tego samego efektu ale wobec bakterii z gatunku E. coli.
WnioskiBadania wykazały, że stosowanie prebiotyków przyczynia się do zwiększonej odporności organizmu psów.

Podsumowanie

Podsumowując,  prebiotyki są korzystnymi składnikami, które powinny być wykorzystywane w dobrze zbilansowanej diecie psów towarzyszących. Ostateczny efekt jest związany ze źródłem związków o potencjale prebiotycznym, stężenia i czasu podawania. Dane literaturowe, stanowiące wynik testów in vivo wskazują, że prebiotyki mają wpływ na poprawę funkcjonowania układu pokarmowego i układu odpornościowego psów.  

Ponadto należy wskazać, że rozszerzeniem produktów prebiotycznych i probiotycznych są tzw. synbiotyki. Słowo to oznacza synergię, wspólne działanie. Pojęcie to zostało wprowadzone przez Gibsona, który wskazywał na dodatkowe korzyści wynikające z łączenia probiotyków z prebiotykami. Wskazywał, że składnik prebiotyczny stanowi wsparcie, stymuluje wzrost drobnoustrojów probiotycznych. Dodatkowo składniki o charakterze prebiotyków pełnią również rolę ochronną przed szeregiem niekorzystnych czynników środowiskowych jak nadtlenek wodoru, niskie pH, kwasy organiczne tlen. Ponadto obecność w suplemencie  substancji o charakterze prebiotycznym pozwala na właściwą implementację drobnoustrojów probiotycznych w okrężnicy. Jednak co ważne, aby zastosowane prebiotyki stymulowały wzrost odpowiednich grup drobnoustrojów, tj. tych które wywierają korzystny wpływ na zdrowie psa. 

prof. dr hab. Daria Szymanowska

Biotechnolog, pracownik naukowo-dydaktyczny Uniwersytetu Przyrodniczego i Uniwersytetu Medycznego w Poznaniu


Literatura

Annison G., Illman R., Topping D.: Acetylated, propionylated or butyrylated starches raise large bowel short-chain fatty acids preferentially when fed to rats. J. Nutr., 2003, 133, 3523-3528.

Diez, M.; Hornick, J.L.; Baldwin, P.; Istasse, L. Influence of a blend of fructo-oligosaccharides and sugar beet fiber on nutrient digestibility and plasma metabolite concentrations in healthy beagles. Am. J. Vet. Res. 1997, 58, 1238–1242.

Howard, M.D.; Kerley, M.S.; Sunvold, G.D.; Reinhart, G.A. Source of dietary fiber fed to dogs affects nitrogen and energy metabolism and intestinal microflora populations. Nutr. Res. 2000, 20, 1473–1484.

Grieshop, C.; Flickinger, E.; Bruce, K.; Patil, A.R.; Czarnecki-Maulden, G.L.; Fahey, G.C., Jr. Gastrointestinal and immunological responses of senior dogs to chicory and mannan-oligosaccharides. Arch. Anim. Nutr. 2004, 58, 483–494.

Khoury, D.E.; Cuda, C.; Luhovyy, B.L.; Anderson, G.H. Beta glucan: Health benefits in obesity and metabolic syndrome. J. Nutr. Metab. 2012, 85, 1362.

Ouwehand A., Derrien M., de Vos W., Tiihonen K., Rautonen N.: Prebiotics and other microbial substrates for gut functionality. Current Biology, 2005, 16, 212-217.

Douglas L.C., Sanders M.E.: Probiotics and prebiotics in dietetics practice. J. Am. Diet. Assoc., 2008, 108, 510-521.

Nakakuki T.: Present status and future prospects of functional oligosaccharide development in Japan. Jap. Soc. Appl. Glycossci., 2005, 52, 267-271.

O’Sullivan M.G.: Metabolism of bifidogenic factors by gut flora-an overview. Bull. Int. Dairy Fed., 1996, 289, 27-30.

Gibson, G.R.; Hutkins, R.; Sanders, M.E.; Prescott, S.L.; Reimer, R.A.; Salminen, S.J.; Scott, K.; Stanton, C.; Swanson, K.S.; Cani, P.D.; et al. Expert consensus document: The International Scientific Association for Probiotics and Prebiotics (ISAPP) consensus statement on the definition and scope of prebiotics. Nat. Rev. Gastroenterol. Hepatol. 2017, 14, 491–502.

Moreno, F.J.; Corzo, N.; Montilla, A.; Villamiel, M.; Olano, A. Current state and latest advances in the concept, production and functionality of prebiotic oligosaccharides. Curr. Opin. Food Sci. 2017, 13, 50–55.

Roberfroid, M.B. A functional food: Chicory fructooligosaccharides, a colonic food with prebiotic activity. World Ingred. 1995, 3, 42–44.

Willard, M.D.; Simpson, R.B.; Cohen, N.D.; Clancy, J.S. Effects of dietary fructooligosaccharide on selected bacterial populations in feces of dogs. Am. J. Vet. Res. 2000, 61, 820–825.

Śliżewska K., Libudzisz Z.: Wykorzystywanie oligosacharydów jako prebiotyków. Przem. Spoż., 2002, 56, 10-12.

Thongaram, T.; Hoeflinger, J.L.; Chow, J.; Miller, M.J. Prebiotic galactooligosaccharide metabolism by probiotic lactobacilli and bifidobacteria. J. Agric. Food Chem. 2017, 65, 4184–4192.

Swanson, K.; Grieshop, C.; Flickinger, E.; Healy, H.P.; Dawson, K.A.; Merchen, N.R.; Fahey, G.C., Jr. Effects of supplemental fructooligosaccharides plus mannanoligosaccharides on immune function and ileal and fecal microbial populations in adult dogs. Arch. Anim. Nutr. 2002, 56, 309–318.

Strickling, J.A.; Harmon, D.L.; Dawson, K.A.; Gross, K.L. Evaluation of oligosaccharide addition to dog diets: Influences on nutrient digestion and microbial populations. Anim. Feed Sci. Technol. 2000, 86, 205–219.

Middelbos, I.S.; Fastinger, N.D.; Fahey, G.C., Jr. Evaluation of fermentable oligosaccharides in diets fed to dogs in comparison to fiber standards. J. Anim. Sci. 2007, 85, 3033–3044.

Rychlik, A.; Nieradka, R.; Kander, M.; Nowicki, M.; Wdowiak, M.; Kołodziejska-Sawerska, A. The effectiveness of natural and synthetic immunomodulators in the treatment of inflammatory bowel disease in dogs. Acta Vet. Hung. 2013, 61, 297–308.

Wilson, S.M.; Oba, P.M.; Applegate, C.C.; Koziol, S.A.; Panasevich, M.R.; Norton, S.A.; Swanson, K.S. Effects of a Saccharomyces cerevisiae fermentation product-supplemented diet on fecal characteristics, oxidative stress, and blood gene expression of adult dogs undergoing transport stress. J. Anim. Sci. 2023, 101, skac245.

Rentas, M.F.; Pedreira, R.S.; Perini, M.P.; Risolia, L.W.; Zafalon, R.V.A.; Alvarenga, I.C.; Vendramini, T.H.A.; Balieiro, J.C.C.; Pontieri, C.F.F.; Brunetto, M.A. Galactoligosaccharide and a prebiotic blend improve colonic health and immunity of adult dogs. PLoS ONE 2020, 15, e0238006.

Wang Y.: Prebiotics:present and future in food science and technology. Food Res. Int., 2009, 42, 8-12.

Van den Abbeele, P.; Duysburgh, C.; Rakebrandt, M.; Marzorati, M. Dried yeast cell walls high in beta-glucan and mannanoligosaccharides positively affect microbial composition and activity in the canine gastrointestinal tract in vitro. J. Anim. Sci. 2020, 98, skaa173. 

Bezpłatna dostawa od 100zł
30 dni na zwrot
Gwarancja jakości!
100% bezpieczne zakupy